Translate
Logowanie
Aktualnie online
· Goście online: 1
· Użytkownicy online:
· Łącznie użytkowników: 392
· Najnowszy użytkownik: PasjaWedkuj89
· Użytkownicy online:
· Łącznie użytkowników: 392
· Najnowszy użytkownik: PasjaWedkuj89
Zobacz temat
Arek Pawlak |
Dodany dnia 21.09.2014 09:17
|
![]() Główny administrator ![]() Postów: 736 Data rejestracji: 22.10.2013 |
Na samym wstępie przepraszam wszystkie osoby, w których zachwieję głęboką wiarę w polską myśl konstruktorską w zakresie projektowania i produkcji kołowrotków wędkarskich w czasach PRL. Prawda wygląda tak, że zapożyczeń było dużo, a wielokrotnie zdarzało się skopiować to, czy tamto. Czasy były jakie były, PRL próbowała sugerować swoim obywatelom, że żyją jak na zachodzie. Jednym z takich dóbr, które można było w miarę łatwo zapewnić były łowiska. Brakowało sprzętu, który sprowadzany zza żelaznej kurtyny kosztował majątek... Powszechna jest opinia, że w czasach powojennych oraz w okresie zimnej wojny Rosjanie podrabiali wszystko "jak leci". To samo robili Polacy i inne nacje "zjednoczone" w bloku wschodnim. I nie były to niewinne zapożyczenia z rozwiązań naszych bogatszych sąsiadów, ale rżnięcie jeden do jednego, czyli kopiowanie zakupionych na zachodzie wzorców, bez wydawania milionów na badania, testy i tworzenie nowych technologii. Wszystko, co zostało wyprodukowane, sprzedawało się na pniu, więc żaden marketing też nie był potrzebny. Ze względu na dosyć kosztowny eksport dóbr (dewizy wtedy rząd wolał wydawać na import surowców), temat podrabiania nie ominął kwestii kołowrotków wędkarskich. Cena kołowrotka wyprodukowanego w Polsce była dziesięć razy niższa, niż jego zachodniego protoplasty. Nikt nie przejmował się patentami, bo prawo "zachodnie" nie działało w bloku wschodnim. Dodatkowo prywatnych wytwórców, zagarniały pod swoje skrzydła spółdzielnie, bo tak było poprawnie politycznie. Oczywiście niektóre firmy działały przed II wojną światową na prawie licencji i tego nie kwestionuję, natomiast po 1945 roku do 1989, była po prostu wolna amerykanka popierana przez rządzące w tym czasie władze. Tu kołowrotek radziecki KSB-2, który był klonem Mitchella 300. ![]() ![]() ![]() A poniżej przykłady z polskiego podwórka. Relax 3 i Mitchell 320. ![]() Prexer 1101 i amerykański Shakespeare 2205 II ![]() Sprzęt Wędkarski Kraków i francuski BAM. ![]() Mam w kolekcji BAM'a jeszcze bardziej zbliżonego (niemal identycznego) do tego Sprzęt Wędkarski Kraków. Wrzucę zdjęcie po weekendzie. |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 29.09.2014 20:17
|
Kolejny przykład.![]() Choć tu może były jakieś papiery, bo jedna i druga "firma" działała w bloku wschodni... |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 09.11.2014 21:15
|
Arek Pawlak napisał(a): Sprzęt Wędkarski Kraków i francuski BAM. ![]() Mam w kolekcji BAM'a jeszcze bardziej zbliżonego (niemal identycznego) do tego Sprzęt Wędkarski Kraków. Wrzucę zdjęcie po weekendzie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAM ![]() SWK ![]() BAM ![]() SWK ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 08.01.2015 22:26
|
Jak się okazuje, Sprzęt Wędkarski Kraków "współpracował" z BAM-em na szerszym polu. Poniżej kołowrotek, który z pewnością wszyscy znają i jego francuski odpowiednik.![]() |
|
|
etherni |
Dodany dnia 09.01.2015 08:43
|
![]() Kolekcjoner ![]() Postów: 45 Data rejestracji: 29.12.2014 |
Z tego co pamiętam sowiecki Orion też był kopią czegoś zachodniego. Co do rodzimej myśli technicznej nie mam wielkich złudzeń, w bloku wschodnim chyba tylko NRD miało solidne zaplecze patentowo-techniczne, i w wędkarstwie też widać że niemieckie konstrukcje socjalistyczne przodowały oryginalnością i jakością. Szkoda że w szale kopiowania zachodu nie produkowano podróbki Cardinals 33/c3 - nawet o połowę gorsza kopia byłaby nadal niezłym kołowrotkiem. Wiem że sowieci coś kombinowali w tym kierunku ale dalekie to było od oryginału nawet wyglądem, o jakości nie wspominając. |
|
|
etherni |
Dodany dnia 15.01.2015 08:28
|
Nie chcę naruszać praw autorskich więc zdjęć nie będzie , ale porównajcie sobie Shakespeare 2110 i Perfekt 86 DS. |
|
|
etherni |
Dodany dnia 26.01.2015 09:53
|
![]() Jak widać z Shakespeare'a "rżneli" tez nasi wschodni sąsiedzi. Swoją drogą ciekawe że akurat tej firmy konstrukcje miały takie powodzenie w bloku wschodnim - czemu nie DAM, Abu, Shimano? |
|
|
Spokojny |
Dodany dnia 01.02.2015 19:36
|
![]() Kolekcjoner ![]() Postów: 10 Data rejestracji: 24.04.2014 |
Czytałem niedawno opracowanie Holenderskiego profesora na temat radzieckich podróbek w latach 50-tych, musieli w jakiś sposób nadążyć za światem a w kopiowaniu byli mistrzami, tu zazdroszczę Arkowi Crowna bo to bardzo dokładnie wykonany klon Mitchell'a 300, u mnie w kolekcji jest Lemz - Mitchell 324 , a obecnie czekam na Lemz 3 wykonam porównanie jak dojdzie. |
|
|
BOB |
Dodany dnia 15.02.2015 16:29
|
![]() Kolekcjoner ![]() Postów: 257 Data rejestracji: 02.09.2014 |
![]() Rileh2 z DDR i bez jakichkolwiek znaków identyfikacyjnych wyrób z ZSRR (dzięki Adam za prezent) |
|
|
Cezary |
Dodany dnia 23.02.2015 21:18
|
![]() Administrator ![]() Postów: 214 Data rejestracji: 29.01.2014 |
![]() ![]() Shakespeare 2105 Silver a Perfect 86 DS Wpadłem na ten przypadek przeglądając kołowrotki na ebayu, postaram się nabyć Shakespeara w celu porównania konstrukcji wnętrza obu kołowrotkow ![]() P.S. Arku pozwoliłem sobie wykorzystać zdjęcia Twojego Perfecta 86 DS. |
|
|
BOB |
Dodany dnia 24.02.2015 15:48
|
![]() Kolekcjoner ![]() Postów: 257 Data rejestracji: 02.09.2014 |
A to znacie? Spotyka się Polak, Rosjanin i Szwed. I Szwed pyta: Czy ja się zgodziłem aby mnie klonować? ![]() ![]() Czerwone ABU Ambassedeur 5000C (pierwowzór) Zielony , Polski Consul Czarny, Radziecki (nigdzie nie ma jakiejkolwiek bukwy wskazującej na producenta tej zacnej podróby ![]() |
|
|
Cezary |
Dodany dnia 09.07.2015 22:12
|
![]() Administrator ![]() Postów: 214 Data rejestracji: 29.01.2014 |
Arek Pawlak napisał(a): Jak się okazuje, Sprzęt Wędkarski Kraków "współpracował" z BAM-em na szerszym polu. Poniżej kołowrotek, który z pewnością wszyscy znają i jego francuski odpowiednik. ![]() Panowie, ciekawostka Arkowego postu w katalogu kołowrotków (dwa ostatnio dodane kołowrotki w folderze rodzima produkcja). |
|
|
Fario |
Dodany dnia 04.09.2015 16:22
|
![]() Administrator ![]() Postów: 44 Data rejestracji: 31.07.2015 |
Cezary napisał(a): Arek Pawlak napisał(a): Jak się okazuje, Sprzęt Wędkarski Kraków "współpracował" z BAM-em na szerszym polu. Poniżej kołowrotek, który z pewnością wszyscy znają i jego francuski odpowiednik. ![]() Panowie, ciekawostka Arkowego postu w katalogu kołowrotków (dwa ostatnio dodane kołowrotki w folderze rodzima produkcja). Pociągnę temat na przykładzie trzech moich kolowrotkow. ![]() Pierwszy to typowy wzorowany na BAMie SWKrakow. Drugi ma a'la BAMowski korpus bez logo SWK, ino z inną szpula. Trzeci ma szpule jak drugi, ale inny korpus. |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 03.01.2016 19:11
|
Aaa, tak się przypadkiem spotkały dwie aukcje, jedna pod drugą...![]() ![]() ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 23.05.2020 12:49
|
Arek Pawlak napisał(a): Arek Pawlak napisał(a): Sprzęt Wędkarski Kraków i francuski BAM. ![]() Mam w kolekcji BAM'a jeszcze bardziej zbliżonego (niemal identycznego) do tego Sprzęt Wędkarski Kraków. Wrzucę zdjęcie po weekendzie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAM ![]() SWK ![]() BAM ![]() SWK ![]() Gwoli ścisłości tylko napiszę, że w międzyczasie się wyjaśniło, że jeden i drugi pochodzi ze Spółdzielni "Sprzęt Wędkarski Kraków". Ten jeden nie ma loga, co wskazuje, że na początku te loga nie były bite (może to odnosić się też do kołowrotków okrąglaków, zamieszczonych w poście powyżej). Wyjaśniło się za sprawą zapowiedzi produkcji, a potem reklamy w Wiadomościach Wędkarskich (1961). Kołowrotek ten, to zapowiadany w prasie "Champion". P.S. Żeby to nie zostało źle odczytane, to dopiszę, że fakt kopiowania BAMa nie podlega dyskusji (rok 1961 zapowiadający wprowadzenie kołowrotka ze stałą szpulą przez SWK). Kołowrotek BAMA zdecydowanie wcześniej. |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Facebook - Lubię To: |
|
Przejdź do forum: |