Translate
Logowanie
Aktualnie online
· Goście online: 1
· Użytkownicy online:
· Łącznie użytkowników: 392
· Najnowszy użytkownik: PasjaWedkuj89
· Użytkownicy online:
· Łącznie użytkowników: 392
· Najnowszy użytkownik: PasjaWedkuj89
Zobacz temat
Arek Pawlak |
Dodany dnia 14.12.2015 23:04
|
![]() Główny administrator ![]() Postów: 736 Data rejestracji: 22.10.2013 |
Janku. Ten z lewej to Spinning 80. Jego w tym przypadku nie bierzemy pod uwagę. |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 15.02.2016 19:51
|
No to doszedł nam kolejny dylemat, jak widzę... |
|
|
Cezary |
Dodany dnia 26.08.2016 23:07
|
![]() Administrator ![]() Postów: 214 Data rejestracji: 29.01.2014 |
Witajcie Koledzy zbieracze,kolekcjonerzy (w zależności jak kto lubi ![]() w związku z przypadkowymi zdarzeniami z zeszłego tygodnia chciałbym się podzielić z Wami pewnymi spostrzeżeniami które finalnie mogą pomóc w identyfikacji wszystkich kołowrotków Ludwika Wieczorka oraz Spółdzielni Rzemieślniczych z terenu Łodzi oraz Zgierza. Na początku działalności forum zamieszczony został link do artykułu z Wędkarza Polskiego "KOŁOWROTKI WIECZORKA" (http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1836) opisujący działalność oraz produkcję kołowrotków wyprodukowanych przez Ludwika Wieczorka. W treści artykułu autor pisze "....Początek historii to rok 1963, kiedy wraz ze wspólnikiem na ulicy Stalowej w Łodzi zaczęli wyposażać warsztat w sprzęt do produkcji kołowrotków. Pierwszy był kołowrotek z ruchomą szpulą - ?Żabka?. Jego produkcja trwała jednak bardzo krótko." Wszyscy zastanawiali się czy autor tekstu nie popełnił błędu pisząc o kołowrotku z ruchomą szpulą, wszyscy dobrze wiemy że kołowrotek z logiem Żaby jest kołowrotkiem stałoszpulowym. Otóż niekoniecznie, zastanawiacie się dlaczego otóż już Wam wyjaśniam. Podczas rozmowy telefonicznej z jednym z kolekcjonerów starego sprzętu wędkarskiego z Warszawy,Artur zasugerował iż kołowrotek (http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=203) może być łódzką "Żabką" o której wspomina autor artykułu a zarazem pierwszym kołowrotkiem od którego zaczęła się cała historia produkcji łódzkich kołowrotków.. Długo zastanawiałem się nad tą teorią i muszę się przyznać że Artur może mieć rację, ![]() ![]() Dla głębszego uwiarygodnienia teorii postanowiłem poprzeć to dowodami: 1. W przedstawionej "Żabce" wykorzystano wzór nakrętki szpuli który wykorzystany został w kołowrotkach stałoszpulowych SP-1 i SP-2 (opisane poniżej) 2. W kołowrotkach "Żabka", SP-1, SP-2 stopki ( mocowanie do wędki ) są identyczne, oczywiście w kołowrotkach SP stopki są zdecydowanie większe. Moje subiektywne odczucie oczywiście nie poparte żadnymi materiałami naukowymi podpowiada mi że nazwa "Żabka" zapoczątkowała stworzenie przez Ludwika Wieczorka słynnej jak i pożądanej wśród kolekcjonerów żaby siedzącej na liściu z napisem Sprzęt Wędkarski Łódź (kołowrotek SP-1) Tak jak już wcześniej wspomniałem teoria Żabki jest stworzona wyłącznie na podstawie podobieństw oraz wspólnej pracy kolegów z forum, przyszłościowo mam nadzieje poparta również źródłami historycznymi ![]() Czekam Panowie na Wasze opinie ![]() |
|
|
Cezary |
Dodany dnia 26.08.2016 23:59
|
![]() Administrator ![]() Postów: 214 Data rejestracji: 29.01.2014 |
W nawiązaniu do tematu Ludwika Wieczorka powracam myślą do wspólnych rozmyśleń z zeszłego roku gdy wspólnie próbowaliśmy zidentyfikować kołowrotki SP produkowane w Łodzi oraz Zgierz. Razem z Arkiem przedstawiliśmy dwie różne wersje porównań kołowrotków które w pewien sposób gryzły się wzajemnie nazewnictwem. Jednak co się okazało w późniejszym czasie wspólna praca zapoczątkowała rozwiązanie finalne. Według mojego twierdzenia udało się zidentyfikować kołowrotki SP-1,2,3,4,5. Poniżej przedstawiam kolejność kołowrotków serii SP Ludwika Wieczorka ![]() Kołowrotek SP - 1 Kołowrotek SP - 2 i SP - 3 Poniżej zamieściłem kilka fotek przedstawiających różnice pomiędzy kołowrotkami: - zastosowanie różnych nakrętek szpuli Kołowrotek SP - 2 posiada identyczną nakrętkę jak kołowrotek Żabka oraz SP-1 co może wskazywać wcześniejsze lata produkcji. - zastosowanie dwóch różnych śrub mocujących stopę kołowrotka do korpusu Kołowrotek SP - 2 posiada identyczną nakrętkę jak kołowrotek SP-1. - dodatkowe elementy korpusu zastosowane w kołowrotku SP - 3 których brak w kołowrotkach SP - 1 i SP - 2 - zastosowanie dwóch rodzai rączek Kołowrotek SP - 2 posiada identyczną rączkę jak kołowrotek SP-1. - zastosowanie dwóch różnych wzorów szpul Kołowrotek SP - 2 posiada identyczną szpulę jak kołowrotek SP-1. - w kołowrotku SP - 3 zastosowano gwiazdkową nakrętkę blokowania korby, kołowrotek SP-2 posiada okrągłą nakrętkę ![]() Kołowrotek SP - 4 Kołowrotek przedstawiony przez Arka (powyżej) posiadający nakrętkę podobna jak w kołowrotkach Germina Rex 64. ![]() Kołowrotek SP - 5 ![]() Co potwierdza paragon zakupowy dołączony do kołowrotka. Tak jak we wcześniejszej teorii "Żabki" mam nadzieje i w tym przypadku znajdą się świadkowie, bądź źródła historyczne, które potwierdzą moje przypuszczenia ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 09.01.2021 00:32
|
To ma ręce i nogi![]() Uzupełniłem zdjęcia dla pełniejszego obrazu. Jedyna moja wątpliwość dotyczy kołowrotka z ruchomą szpulą. Przyglądając się tej podkładce pod nitem, wygląda jak w kołowrotkach SP-3 / SP-4. Więc możliwe jest, że był produkowany nieco później równolegle z kołowrotkami o szpuli nieruchomej. Druga sprawa, że biorąc pod uwagę wiek, jaki by miał mieć, czyli około 55 lat, to te plastiki za ładnie wyglądają. W tych najstarszych, które poddałem renowacji, były wyblakłe, że ledwie było można rozpoznać kolor. Poza tym kształt wytłoczenia uchwytu stopy jest identyczny jak w tych kołowrotkach późniejszych, ale inny niż w kołowrotku z żabą na liściu, który to miałby być produkowany nieco później od tego okrągłego. Kolejna rzecz - kołowrotek odwracalny... Biorąc to wszystko pod uwagę, nie wydaje mi się, żeby to była legendarna "Żabka", ale kołowrotek, który wszedł do produkcji w latach późniejszych. |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Facebook - Lubię To: |
|
Przejdź do forum: |